jueves, 2 de diciembre de 2010

ACTIVITAT 3

CONEIXEM A JOSEP PLA!

"He nascut a Palafrugell (Empordà petit) el 8 de març de 1897. La totalitat de la meva sang és empordanesa. El meu paisatge bàsic està compres entre el Puig Son Ric, de Begur, a llevant; les muntanyes de Fitor a ponent; les illes Formigues a migdia i el Montgrí a tramuntana. Sempre m’ha semblat que aquest país és molt vell i que per sobre hi ha passat tota classe de gent, gent errant i diversa." (El quadern gris)

Introducció de l’activitat:

Aquesta activitat està dedicada als nens de Cicle Superior. Es farà durant 3 sessions didàctiques per conèixer millor un dels autors catalans més importants. Parlarem de l’escriptor Josep Pla, escriptor emblemàtic que va descriure Palafrugell en els seus llibres. Pretenem que a partir d’aquesta activitat els nens s’adonin dels importants aspectes culturals del poble i que siguin capaços de valorar-los i contextualitzar-los. 


Desenvolupament de l’activitat i els objectius:

Objectius:
  • Conèixer i valorar elements culturals del poble.
  • Contextualitzar l’autor en una època històrica i en un espai geogràfic( on va viure, viatges que va fer, etc).
  • Veure que existeixen diverses espais on es pot trobar informació: la biblioteca, la fundació,testimonis orals, etc.(fonts primàries i fonts secundàries)
  • Conèixer la feina dels masovers.

Desenvolupament:
La primera sessió es durà a terme a l’aula. Es farà una mínima introducció teòrica sobre l’escriptor Josep Pla, temes centrats en l’historia i la geografia: Veure aquí

La segona sessió  consistirà en fer una sortida per conèixer diferents fonts d’informació. La mestra acompanyada de dos mestres més acompanyaran els nens en la sortida. Primerament, anirem durant 1h i 30min a la Biblioteca del poble en la qual buscarem llibres d’en Josep Pla i llegirem  entre tots algun paràgraf de les seves obres en les quals descriu el seu poble natal.
Seguidament, farem una visita de 1h:30min més, a la casa natal de l’autor i la Fundació Josep Pla. En primer lloc, es farà una presentació audiovisual de l’autor. Desprès parlarem de l’època en que vivia, que li agradava del seu poble, etc. A més, mirarem fotografies i altres llibres originals d’en Josep Pla. Podrem admirar els 47 volums de l'Obra Completa de l’autor:

Planta baixa:
Primera volada (1897-1919)
Cartes de lluny (1920-1938)
Aigua de mar (1939-1947)

Coses vistes (1948-1965)
Notes del capvesprol (1966-1981)

Segona planta:
El quadern gris. I, 89


Donarem per acabada l’activitat  amb la TERCERA SESSIÓ. El pròxim dia a l’aula, convidarem als masovers del Mas Pla, lloc on Pla hi va viure. Els masovers ens podran explicar on es situa el mas, com és, quina és la feina dels masovers, si en Josep Pla li agradava viure-hi, si en Pla escrivia obres quan venia la Mas, si encara existeixen llibres seus, qui viu actualment, etc.

Criteris d’avaluació:

Fer un petit qüestionari sobre aspectes generals de l’autor:
  • On va viure Josep Pla?
  • Digues algun llibre que hi va escriure.
  • Situa en un mapa de Palafrugell la casa natal de l’autor, la Fundació Josep Pla i el Mas Pla.
  • Durant quina època històrica va viure en Pla?
  • Quins pobles descrivia?
A més, el mestre durant la sortida i les altres dos sessions podrà valorar l’aportació d’idees de l’alumne, la seva participació, el bon comportament, etc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario