miércoles, 29 de diciembre de 2010

La quarta activitat

Avui, aprofitant aquests dies de festa, ens hem reunit totes i hem acabat de redactar la última activitat. Més o menys ja la teníem pensada i el que faltava només era acabar d'estructurar-la i organitzar-la. Volíem fer una cosa diferent que no s'assemblés a les altres activitats i hem pensat que una entrevista a gent de Palafrugell per descobrir una mica com ha viscut els últims anys, era el més adient, ja que és una activitat diferent a la rutina i, a més, els alumnes alhora que aprenen, es diverteixen.
Així, hem començat pensant en la introducció i, seguidament hem passat als objectius. Un cop estructurada aquesta part, hem passat a la més difícil, posar exactament quina teoria tractaríem i perquè. Com ja es veu, al final hem decidit que s'utilitzaria la part d'aquest bloc d'evolució per explicar les diferents parts importants de la història sobre Palafrugell. D'aquesta manera, veiem clarament que aquest treball pot servir perfectament per a un docent a l'hora de fer classe o per a un alumne perquè llegeixi de primera mà la informació més rellevant.
Després, entre totes, ens hem posat a fer una pluja d'idees de quines preguntes faríem i, finalment, ens hem decidit per les 7 que hi ha a l'activitat. El fet de pensar en els criteris d'avaluació ha sigut un moment, ja que teníem ben clar el que volíem avaluar i com.

ACTIVITAT 4

COM HAN ANAT PASSANT ELS ANYS A PALAFRUGELL?

Introducció a l’activitat:

Aquesta activitat que plantegem va dirigida a alumnes de cicle superior.
Consisteix en fer una entrevista per tal que els alumnes assoleixin uns continguts a partir les experiències i vivències personals de diferents palafrugellencs.
El motiu pel qual destinem aquesta activitat al cicle superior, és perquè creiem que l’elaboració i la realització d’una entrevista és quelcom que no poden fer alumnes de cicle inicial i mitjà.

Desenvolupament de l’activitat i els objectius:

Objectius:
- Saber entendre i interpretar les preguntes que el docent facilita.
- Tenir imaginació i creativitat per, individualment, elaborar les dues preguntes restants.
- Saber i tenir coneixement que si es fa l’entrevista a una persona gran, el tracte ha de ser diferent.
- Saber seleccionar la informació més rellevant de les respostes de la persona entrevistada.
- A partir de l’entrevista, tenir més coneixements sobre la vida a Palafrugell en temps difícils, i l’evolució i els canvis que ha patit.

 

Desenvolupament:
Primer faran unes sessions teòriques a l’aula sobre com ha anat evolucionant Palafrugell segons diferents moments claus durant la història (la muralla de la vila, la Guerra Civil, la postguerra, el Franquisme, la indústria surera i les havaneres).
La informació que es donarà en les sessions teòriques prèvies a l’entrevista es troba a l’apartat d’evolució d’aquest bloc.

La organització i explicació de les diferents informacions anirà segons el criteri del docent.

A partir d’aquests coneixements teòrics el docent proporcionarà als alumnes set preguntes que hauran de fer. Per donar un toc més personal a l’entrevista, cada alumne haurà d’ampliar-la amb tres preguntes més relacionades amb qualsevol tema relacionat amb la vila.
Les set preguntes que el docent facilitarà als alumnes són les següents:
  1. Té coneixement de que anys enrere Palafrugell estava envoltat d’una muralla? Sap quina utilitat tenia? Per què creu que la van enderrocar?
  2. De què vivien abans a Palafrugell?
  3. Em pot explicar sobre la indústria surera?
  4. Com va viure la Guerra Civil a Palafrugell?
  5. Com va viure el franquisme?
  6. Recorda des de quan hi ha les havaneres? Em sabria dir algun grup important de Palafrugell?
  7. Com ha anat canviant Palafrugell al llarg dels anys?
Un cop realitzada l’entrevista, els alumnes hauran de presentar una redacció sobre les dades que han recollit, i hauran de fer una reflexió personal. A més, dedicaran una sessió a comentar les diferents respostes que hagin pogut obtenir.

 
Criteris d'avaluació:

Primer de tot, els docents es fixaran en la originalitat de les tres preguntes elaborades pels alumnes.
Òbviament, també es fixaran en la redacció i reflexió personal que facin els alumnes sobre l’entrevista realitzada. A més, el docent es fixarà en si l’alumne ha destacat i, per tant assolit, nous continguts i aprenentatges.

jueves, 2 de diciembre de 2010

Seguim endavant, i ja preparant les activitats

Durant el dia d'avui, hem dedicat una bona estona a rectificar pàgines del nostre bloc perquè ens havíem excedit en alguns aspectes, ampliant-los massa. Hem reduït informació, destacant els aspectes rellevants. També hem reescrit alguns punts que ens semblaven que no s'ajustaven a ser informació que anirà dirigida a alumnes de primària; a ser un material per fer servir a l'aula de medi. 

També ens hem trobat amb un problema amb la imatge de l’inici del bloc, ja que si obrim el nostre bloc amb el navegador Internet Explorer, no es visualitza i en el seu lloc, hi apareix un fons negre. D’altra banda, nosaltres sempre hem tingut la costum de treballar amb el navegador Firefox Mozilla, i aquest sempre ens ha permès visualitzar la imatge sense cap problema. Per tant, us recomanem que obriu el nostre bloc amb aquest navegador, ja que és un problema extern a la nostra responsabilitat, i no sabem com resoldre’l.


A més avui, hem plantejat tres de les quatre activitats que hi constaran en aquest bloc. Són activitats que tracten aspectes diferents del municipi, com una activitat per situar-nos en mapes, una altra basada en una gimcana pel poble per conèixer millor punts característics, i la darrera és una sortida destinada a conèixer millor qui va ser Josep Pla, un personatge emblemàtic palafrugellenc.

Aquestes activitats les hem pensat entre totes, i la veritat n’estem contentes perquè veiem que són variades, i poden aportar als alumnes coneixements de diferents tipus, o bé ampliar-los, ja que algunes activitats considerem que són més complementàries. 

ACTIVITAT 3

CONEIXEM A JOSEP PLA!

"He nascut a Palafrugell (Empordà petit) el 8 de març de 1897. La totalitat de la meva sang és empordanesa. El meu paisatge bàsic està compres entre el Puig Son Ric, de Begur, a llevant; les muntanyes de Fitor a ponent; les illes Formigues a migdia i el Montgrí a tramuntana. Sempre m’ha semblat que aquest país és molt vell i que per sobre hi ha passat tota classe de gent, gent errant i diversa." (El quadern gris)

Introducció de l’activitat:

Aquesta activitat està dedicada als nens de Cicle Superior. Es farà durant 3 sessions didàctiques per conèixer millor un dels autors catalans més importants. Parlarem de l’escriptor Josep Pla, escriptor emblemàtic que va descriure Palafrugell en els seus llibres. Pretenem que a partir d’aquesta activitat els nens s’adonin dels importants aspectes culturals del poble i que siguin capaços de valorar-los i contextualitzar-los. 


Desenvolupament de l’activitat i els objectius:

Objectius:
  • Conèixer i valorar elements culturals del poble.
  • Contextualitzar l’autor en una època històrica i en un espai geogràfic( on va viure, viatges que va fer, etc).
  • Veure que existeixen diverses espais on es pot trobar informació: la biblioteca, la fundació,testimonis orals, etc.(fonts primàries i fonts secundàries)
  • Conèixer la feina dels masovers.

Desenvolupament:
La primera sessió es durà a terme a l’aula. Es farà una mínima introducció teòrica sobre l’escriptor Josep Pla, temes centrats en l’historia i la geografia: Veure aquí

La segona sessió  consistirà en fer una sortida per conèixer diferents fonts d’informació. La mestra acompanyada de dos mestres més acompanyaran els nens en la sortida. Primerament, anirem durant 1h i 30min a la Biblioteca del poble en la qual buscarem llibres d’en Josep Pla i llegirem  entre tots algun paràgraf de les seves obres en les quals descriu el seu poble natal.
Seguidament, farem una visita de 1h:30min més, a la casa natal de l’autor i la Fundació Josep Pla. En primer lloc, es farà una presentació audiovisual de l’autor. Desprès parlarem de l’època en que vivia, que li agradava del seu poble, etc. A més, mirarem fotografies i altres llibres originals d’en Josep Pla. Podrem admirar els 47 volums de l'Obra Completa de l’autor:

Planta baixa:
Primera volada (1897-1919)
Cartes de lluny (1920-1938)
Aigua de mar (1939-1947)

Coses vistes (1948-1965)
Notes del capvesprol (1966-1981)

Segona planta:
El quadern gris. I, 89


Donarem per acabada l’activitat  amb la TERCERA SESSIÓ. El pròxim dia a l’aula, convidarem als masovers del Mas Pla, lloc on Pla hi va viure. Els masovers ens podran explicar on es situa el mas, com és, quina és la feina dels masovers, si en Josep Pla li agradava viure-hi, si en Pla escrivia obres quan venia la Mas, si encara existeixen llibres seus, qui viu actualment, etc.

Criteris d’avaluació:

Fer un petit qüestionari sobre aspectes generals de l’autor:
  • On va viure Josep Pla?
  • Digues algun llibre que hi va escriure.
  • Situa en un mapa de Palafrugell la casa natal de l’autor, la Fundació Josep Pla i el Mas Pla.
  • Durant quina època històrica va viure en Pla?
  • Quins pobles descrivia?
A més, el mestre durant la sortida i les altres dos sessions podrà valorar l’aportació d’idees de l’alumne, la seva participació, el bon comportament, etc.

ACTIVITAT 2

CONEIXEM PALAFRUGELL!


Introducció de l’activitat:

Aquesta tasca va dirigida a alumnes de cicle mitjà- superior. Tracta de conèixer més el poble de Palafrugell a través d’una activitat entretinguda, vivencial i divertida.
Aquesta  sortida (gimcana) pel poble  durarà 2h i 30 min. Dividirem la classe en 3 grups de 8-9 alumnes. La mestre amb l’ajuda de dos mestre més, acompanyarà cadascú un grup i els guiarà en fer la sortida. A cada nen se li repartirà una fitxa que haurà de completar en els llocs de parada dels punts més importants de la gimcana. Hi haurà un punt de sortida que serà també el punt de arribada( Plaça Nova- punt central del poble). A més, cada grup començarà la gimcana fent un trajecte diferent dels altres grups per evitar col·lapses i aglomeracions.
El primer grup que arriba al lloc de trobada , desprès de fer tots els exercicis durant la gimcana, tindrà un premi: una medalla gran amb una fotografia de Palafrugell.  Els altres grups rebran com a premi de consolació una medalla més petita.
Creiem que aquesta activitat és un bon mètode de fer interaccionar als nens amb l’entorn, amb la realitat que tenen; d’aquesta manera es crea un aprenentatge significatiu pels nostres alumnes. És un sortida a partir de la qual es poden conèixer els elements culturals més importants del poble i a partir de la qual es poden introduir conceptes històrics i geogràfics.

Desenvolupament de l’activitat i els objectius:

Objectius:
  • Conèixer els elements culturals més importants del poble.
  • Interaccionar amb l’entorn més proper i fer part de la realitat del poble
  • Dialogar i comunicar amb diferents persones
  • Ser bons ciutadans: respectar les altres persones el carrer, caminar de manera correcte, tenir en compte les normes de circulació, etc.
  • Cooperar: cada grup s’ha d’ajudar per arribar al objectiu final
  • Ser capaços de comunicar amb la resta del grup: negociar, posar-se d’acord, etc.
  • Ser capaç d’orientar-se i organitzar-se en l’espai i el temps.
  • Relacionar els elements culturals amb aspectes històrics i geogràfics.

Desenvolupament:

L’activitat comença a Plaça Nova. Es formen els grups i els mestres expliquen l’activitat. A cada alumne se li dona una fitxa(la que presentem a continuació) i se li explica que haurà de fer en cada pregunta (es llegeix l’enunciat i es demanen dubtes). Durant la gimcana, la mestre els explicarà aspectes d’interès de cada punt( informació teòrica que es pot trobar en l’apartat del nostre bloc: Elements culturals i Evolució històrica).

Veure fitxa aquí


Criteris d’avaluació:

A més de premiar, tal com hem dit a l’ introducció de l’activitat, els alumnes que arriben primer al punt de trobada, la mestre haurà de revisar les fitxes fetes de manera individual  i apreciar el coneixement adquirit pels alumnes:
-veure si han sigut capaços de respondre correctament a les preguntes
-si s’han complert els objectius inicials

A més, durant l’activitat , la mestre ha de valorar si els nens han sigut participatius, han aportat idees prèvies, ha ajudat als seus companys, etc.
Aquesta activitat es pot avaluar també a l’aula amb un qüestionari de preguntes:
-Recordes el primer lloc que vam visitar? Com s’anomena?
- El poble emmurallat de quina època fa part?
-Perquè serveix l’oficina de turisme?
-Quina industria va ser molt important  des de van aparèixer les fabriques?
-On es fa el mercat dels diumenges?
- Quin edifici important trobem al costat del teatre?

ACTIVITAT 1

SITUEM-NOS EN MAPES!


Introducció de l'activitat:

Aquesta tasca que plantegem va dirigida a alumnes de cicle superior. Tracta de treballar amb mapes, des del mapa de comarques, fins el mapa de població de la comarca on pertany Palafrugell, fins al plànol dels pobles que formen aquesta població. Per aquest motiu, situem l'activitat a aquest cicle, ja que l'activitat suposa un repàs del que ja han après de les comarques; ells ja se'ls ha explicat abans la divisió comarcal del país, i ara el que fem és una activitat complementària a aquests coneixements.

 

Desenvolupament de l'activitat i els objectius:

L'activitat comença amb un repàs teòric de les 41 comarques catalanes. Per fer-ho cedim a continuació un mapa que el docent pot exposar en gran a tota la classe, per fer aquest repàs, ja que conté el nom de totes les comarques. Per fer el repàs, el mestre proposarà que els alumnes vagin dient totes les comarques que recorden perquè ells facin el procés de recordar tot el que sigui possible, sense donar-los tota la informació sense abans que hi hagin pensat.

 
Tot seguit amb el mapa del Baix Empordà, animaria a que els alumnes diguessin el noms de pobles de la comarca que sabessin. Els anotaria a la pissarra fent una llista, i finalment amb el mapa que tenim a continuació, els situarien i els anirien anunciant els 36 pobles que formen la comarca.

Aquesta introducció l’acabaríem parlant del poble de Palafrugell que està format per varis pobles, fent també que els alumnes reconeguessin quins són aquests 6 pobles.
Tot seguit es visualitzaria per tots ells aquest mapa en gran, i es comentarien on es situen.

Objectius:

- Situar Palafrugell en un marc global de Catalunya i un marc més local de comarca.
- Observar mapes i aprendre a comprendre el llenguatge cartogràfic.
- Conèixer les comarques de l'entorn del Baix Empordà.
- Conèixer els pobles que envolten Palafrugell. 
- Saber-se orientar i ubicar en el mapa.
- Recordar els pobles que formen el municipi de Palafrugell.
- Tenir una concepció del mapa, com a explicació estructural de l'espai físic.
- Observar que Palafrugell és un municipi complex i format per diverses zones.

Veieu fitxa aquí

Criteris d'avaluació: 

Els alumnes entregaran la fitxa al docent un cop l'hagin acabat, i l'avaluació que en farà serà basada en:
- Si ha identificat, i per tant, pintat correctament cada comarca i cada poble que es demana. 
- Si ha sabut escriure correctament allà on toca els pobles que formen Palafrugell, és a dir, si n'han fet una bona ubicació d'aquests.

Creiem que l'activitat no està pensada per ser avaluada numèricament, però ho deixaríem a càrrec del mestre. Opinem que és més senzill avaluar-la segons si està: molt bé, bé, regular, o millor repertir-ho de nou. El mestre pot incloure comentaris, per exemple si creu que l'alumne ha de rectificar alguna cosa.